1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-високи цени на морковите и картофите в Полша и Украйна

По-високи цени на морковите и картофите в Полша и Украйна

Пазарните участници обясняват тенденцията на покачване с лошото време

По-високи цени на картофите се наблюдават в две европейски страни - Полша и Украйна. Увеличението е предизвикано от неблагоприятни метеорологични условия. 

В Полша, средната цена скочи до почти половин долар за килограм. В други страни цените или са останали на нивото от миналата седмица (Молдова, Грузия и Узбекистан), или са намалели. В Русия, на фона на активна кампания за събиране на реколтата, картофите са загубили средно 9% от цената. В същото време, в Беларус, цената пада с 25%.

В Украйна също има увеличение на цените. На първо място, пазарните участници обясняват тенденцията на покачване с лошото време, което е причинило проблеми с прибирането на продукцията в няколко региона на страната.

Според ежедневния мониторинг, цената на картофите в Украйна се увеличили средно с 13%. Днес, земеделските производители декларират цени за тези продукти в диапазона от 0,27-0,39 долара за кг, в зависимост от качеството, сорта и региона. Цената на картофите в Украйна е почти 2 пъти по-висока, отколкото за същия период на миналата година. 

При морковите пазарната ситуация е динамична, като значителни промени в цените са регистрирани само на три пазара. В Грузия, цената е паднала с 18%. Междувременно земеделските стопани от Молдова отново повишават цените след спад от седмица по-рано. Увеличение на зеленчуците е отбелязано и в Таджикистан, където цените са нараснали до 0,16-0,30 долара за килограм, въпреки че в съседния Узбекистан почти няма промяна.

Ситуацията в Русия не се е променила, при родното производство моркови има лек спад в цената до 0.44 долара за килограм. Руските компании за търговия на едро все още предлагат остатъчни пратки от внесени моркови, произведени в Израел.

Гледайте още актуални новини в емисиите на АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.