1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-високо ДДС върху вредните храни във Франция

По-високо ДДС върху вредните храни във Франция

Ще се ограничат и продажбите на вредни продукти за деца

Френското министерство на финансите е предложило по-високо ДДС върху така наречените вредни храни. Целта е да се ограничи затлъстяването на населението. Експертите отбелязват, че броят на хората с наднормено тегло расте бързо и са необходими по-ефективни мерки.

Данъкът върху нездравословната храна е сред шестте политики, които се предвиждат. Експертите предлагат да се облагат стоките, които надвишават определено ниво на калории, както това е направено в Мексико през 2014 г.

Във Франция, продукти, които съдържат алкохол, сладкарски и растителни мазнини се облагат с 20% ДДС. Страната вече е въвела по-висок данък върху сладките напитки, приходите от който възлизат на 400 милиона евро. Едно от предложенията е да се забрани продажбата на големи пакети от храни с високо съдържание на мазнини. Ще се ограничат и продажбите на вредни продукти за деца, като се забрани тяхната реклама. Експерти отбелязват, че затлъстяването струва на Франция 20 млрд. евро годишно. През 2012 г. 15% от французите са били с наднормено тегло, а други 32% - застрашени от затлъстяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.