1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подготовка на кравите за зимния период

Подготовка на кравите за зимния период

Снимка:

Тя продължава около 2 седмици

Зимата наближава с големи крачки, в следствие на това работата на земеделците се увеличава. Те трябва да подготвят фермите си за студения сезон- в това число и добитъка. С цел кравите да са дойни, отказването от паша става постепенно. Задължително се провеждат и някои медицински интервенции. Освен това инвентарът в сградата трябва да е пригоден към нуждите на животните. Ето и как да постигнете всичко.

Грижи за здравето на кравата

При преминаването от паша към обор най- важно е кравите да се обезпаразитят. Това трябва да стане най- късно до 2 седмици преди преместването им в затворено помещение. Причината- наличието на болести води до намален добив на мляко и повишава съдържанието на соматичните клетки в продукта. Елиминирането на ектопаразитите (ларви, яйца на мухи, кърлежи, въшки, краста) е задължително. Благодарение на обезпаразитяването ще се избегнат проблеми с паразитите през есенно-зимния период. Необходимо е стопаните да се погрижат и за копитата на кравите. Възпалителните състояния и болестите, които водят до бързото размножаване на микроорганизми са сред множеството зарази, на които са изложени животните по време на паша.

Промяна хранителните навици на добитъка

Промяната на  хранителните навици на кравите е важен елемент през зимния период. Това обаче не може да стане насилствено. Причината- ще доведе до смущения в развоя на бактериите в корема на животното. Освен това могат да се появят сериозни болести, като ацидоза (повишена киселинност в кръвта) и подуване на корема. Промяната на хранителния режим също продължава около 2 седмици. По този начин се улеснява естественият процес на развоя на бактериите. Преди всичко обаче кравите си набавят необходимите въглехидрати и мазнини, на които е била бедна лятната храна.

Преди обора

Стопанинът трябва да се погрижи в обора да няма прекалено големи микроклиматични колебания. Не е препоръчително да се усещат  внезапни понижения на температурите или разлики във влажността. В противен случай кравите ще започнат да дават по- малко мляко и могат да заболеят от мастит (инфекция на тъканта на млечната жлеза). Охлаждането на сградата също трябва да се избягва. Съоръжението, в което се отглеждат се препоръчва да има добра изолация, както и въздушен поток. Оптималната температура за кравите е около 10°C, а влажността- 60%- 80%. Доброто осветление е важно за обора, защото благодарение на него животните ядат повече. В следствие на това продукцията от мляко се увеличава. Разбира се, от изключителна важност е и осигуряването на места за хранилка и поилка при едрия рогат добитък.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.