1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Посевите с царевица и слънчоглед в Добричка област вече поникват и са в добро състояние

Посевите с царевица и слънчоглед в Добричка област вече поникват и са в добро състояние

Производителите са успели да спазят агротехническите срокове за сеитба

Посевите с царевица и слънчоглед в Добричка област вече поникват и са в добро състояние. Фермерите започнаха ранно вегетационно третиране с хербициди. 

За разлика от миналата година, когато до средата на май още се сееха пролетни култури, сега производителите са успели да спазят агротехническите срокове. Емил Русев  отговаря за производството на зърно от 55 500 дка в община Каварна. Още в края на март той е започнал сеитбата на 22 000 дка с царевица и слънчоглед. Културите в стопанството вече са поникнали и се развиват добре. 

Емил Русев: Прозорци успяхме да намерим тук не пострадахме толкова много от обилните валежи. Единственият проблем е че времето е хладно и трудно се развиват пролетниците. Тази година не е такъв рязък старта на пролетните култури. 

Регионът се характеризира със силно засушаване. Сега добрите запаси от почвена влага ще подпомогнат развитието на пролетните култури в община Каварна.   

Емил Русев: Много дорби запаси имаме от януари месец до сега 300 литра дъжд, което за нашия район е много добре. 

Състоянието на засетите 28 000 дка с пшеница в стопанството на Емил Русев е много добро. 95% от тези площи са заети с традиционен български сорт, селектиран в Добруджанския земеделски институт.

Подробности гледайте в емисиите новини по телевизия Агро ТВ

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.