1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Правителството одобри проектозакон за маслодайната роза

Правителството одобри проектозакон за маслодайната роза

Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели

Правителството одобри проект на Закон за маслодайната роза.  Целта е да се създаде национална регламентация за производство и преработка, която да гарантира качеството на българското розово масло. От Съюза на производителите на етерично-маслени култури приветстват бъдещото законодателство.

Нуждата от създаването на закона идва от факта, че до този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози. В него се предвижда земеделските стопани да  отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

В проекта на Закона за маслодайната роза се предвижда в електронен регистър да бъдат вписвани производителите, преработватели и дестилериите. Така ще се знае точният размер на декарите с розови насаждения, които се стопанисват.

Законът ще регламентира и пунктовете за изкупуване на розовия цвят в общините. От браншовата организация съветват да се прилагат по-меки мерки за младите и малките производители. Припомняме, че проектът беше публикуван за обществено обсъждане в края на миналата година. Приемането му се налага заради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят.


Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.