1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари се срещнаха с министър Танева

Представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари се срещнаха с министър Танева

Присъстващите бяха запознати със състоянието и тенденциите на развитие в сектор „Тютюн“ у нас

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари. Срещата е организирана по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ). Присъстващите бяха запознати със състоянието и тенденциите на развитието в сектор „Тютюн“  у нас, за да преценят дали да стъпят на българския пазар.  Отчетени бяха реколтираните площи, както и производството на суровината за последните 4 години. През 2018 г. изкупения тютюн в България възлиза на 5 304 тона, от които – 3 299 т „Басми“ и „Каба кулак“, 1 457 т „Виржиния“ и 548 т „Бърлей“.

Сред обсъжданите теми беше и структурата на стопанствата според обработваемата площ и броя на регистрираните производители. Посочено бе, че производството  и  съхранението на суров тютюн у нас се извършва въз основа на договори за изкупуване, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи. Отбеляза се, че при производството на тютюн у нас се използват сертифицирани семена, произведени при спазване на Закона за посевния и посадъчен материал. Директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия – Марково доц. д-р Мария Къшева представи дейността в областта на научните изследвания, селекцията на нови сортове тютюн, както и поддържането на генофонда.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев изрази задоволство от добрата комуникация с министър Танева и нейния екип. Той подчерта, че е важно всички по веригата- производители, преработватели и изкупвачи да работят заедно.

На срещата присъства заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, представители на Асоциация български тютюн, преработвателния бранш и членове на Конфедерацията на европейските производители на цигари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.