1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През юни максималните температури на места ще надвишават 33-34°С

През юни максималните температури на места ще надвишават 33-34°С

Лимитиращ фактор за вегетацията на земеделските култури ще бъдат почвените влагозапаси

 

Очакваните валежи през първото десетдневие на юни ще се окажат твърде закъснели за пшеницата и ечемика в Североизточна България, при които изкласяването, цъфтежа, оплождането и формирането на зърното протекоха при задълбочаващ се дефицит на почвена влага.

През втората половина на юни в полските райони на страната ще приключи развитието на част от зимните житни култури. В началото на второто десетдневие на места в Южна България при ечемика ще се наблюдава восъчна зрелост, а в началото на третото десетдневие се очаква да започне узряването и при пшеницата.

През за юни максималните температури на места ще надвишават 33-34°С, стойности, които ще имат краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа, оплождането и формирането на репродуктивните органи при фасула и др. зеленчукови култури.

През месеца условията ще бъдат благоприятни за развитието на овошките, незасегнати от пролетните слани и градушки. През първото и третото десетдневие те ще бъдат по-подходящи за извършване на почвообработки, за провеждане на растително защитни пръскания при земеделските култури.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.