1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През май критични минимални температури за земеделските култури не се очакват

През май критични минимални температури за земеделските култури не се очакват

Национален институт по метеорология и хидрология - БАН

Очакваните валежи в началото на май ще забавят сеитбата на царевицата за зърно и на част от късните топлолюбиви пролетни култури (памук, фъстъци, дини и пъпеши), но ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, особено за посевите в Североизточна България, където почвените влагозапаси през третото десетдневие на април бяха незадоволителни за сезона.

През първото десетдневие на май при есенните посеви ще се осъществява преход от фаза вретенене към изкласяване, а царевицата и слънчогледа ще  увеличат значително вегетативната си биомаса. В края на месеца в крайните южни райони при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава начало на образуване на съцветие. При овощните култури, незасегнати от априлските слани, ще протича формиране и наедряване на завръзите.

Метеорологичните условия през май ще благоприятстват развитието и разпространението на редица болести и неприятели по овощните култури. Подходящи условия за провеждане на следцъфтежните пръскания при овошките ще има през второто и третото десетдневие на месеца.

Минимални температури за земеделските култури не се очакват, но е желателно при разсаждането на зеленчуковия и тютюнев разсад да се следят краткосрочните метеорологични прогнози.

Повече информация за Агро прогнозите може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.