1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приложим ли е "френският модел" за минимални изкупни цени на млякото и в Испания

Приложим ли е "френският модел" за минимални изкупни цени на млякото и в Испания

Кабинетът е насрочил среща в земеделското министерство, за да се обсъди цената на млякото

Приложим ли е "френският модел" за минимални изкупни цени на млякото и в Испания? Това проучва правителството в Мадрид, съобщи министър-председателят Мариано Рахой.

Правителството е представило френския модел пред испанската Комисия за пазара и конкуренцията, за да се произнесе, дали той може да бъде приложен съобразно испанското законодателство. Това е заявил Рахой по време на пресконференция в Галиция, район, в който производителите на мляко многократно са настоявали да се използва същото решение като във Франция.  Кабинетът е насрочил среща в земеделското министерство, за да се обсъди цената на млякото. Властите са обещали да се търси решение в сложната ситуация, която е несправедлива, тъй като цените, изплащани на селскостопанските производители са под себестойността на млякото.

Във Франция, фермерите получиха през юли повишение на цените на млякото, което ще им позволи да покрият разходите си. Споразумението, постигнато с френското правителство, предвижда, че млякото не може да се изплаща на цена, по-ниска от 340 евро за 1000 литра, което представлява увеличение от четири цента на литър спрямо предишното ниво.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.