1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проблеми и перспективи пред лозаро-винарския сектор

Проблеми и перспективи пред лозаро-винарския сектор

Проведе се кръгла маса за винено-кулинарния туризъм

Влошени са условията на винения пазар, предвид рекордните запаси. Липсва и реклама на българското вино на чуждестранните пазари. Това са основните проблеми пред лозаро-винарския сектор, които бяха обсъдени на кръгла маса, посветена на винено-кулинарния туризъм у нас. На форума стана ясно, че секторът се развива успешно и все повече туристи избират България, за да съчетаят винения, хранителния, културния и селския туризъм. Напрежението на пазара се обуславя от високото производство, големите запаси на вино, а европейското потребление се свива, обясниха от Министерството на земеделието. 

„Допълнително влияние към това напрежение на пазара оказват и високите вносни мита, които САЩ започва да прилага от ноември 2019 година, по отношение на селскостопанските продукти и виното от ЕСВъпреки тези предизвикателства, страната ни продължава да заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм“, обяснява Весела Цветкова, експерт в МЗХГ.

Данни на НСИ за миналата година сочат, че над 9 милиона и 311 хиляди са чуждестранните посещения у нас, което е малко повече в сравнение с рекордната 2018-та. 

„За нас е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на странта, защото са част от цялостото преживяване на туристите на дестинацията. Те оставят своя отпечатък и често туристите правят пряка връзка между държавата, която са посетили и вино, кулинарията, която са дегустирали там“, категорична е Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. 

Произведеното количество вина през миналата година е над 9 милиона литра. Избите са 120-сет, а консумацията на вино варира между 110 и 120 млн. литра, като българите избират родното производство. Секторът се финансира през лозаро-винарската програма. За тази година по нея ще бъдат отпуснати 27 млн. евро. В понеделник ще бъде отворен прием по мярката за популяризиране на виното в трети държави до 6 март. 

Съвсем скоро ще бъде обявено и отварянето на прием по мярка „Инвестиции в предприятията“. Информацията за отваряне не прием по мерките за националната програма се публикува на сайта на Държавен фонд „Земеделие“, допълва Весела Цветкова.

Необходимо е по-добро маркетиране на виното в Европа, за пореден път призоваха браншовици. 

„Това, което липсва обаче и се вижда по световните изложения, е че нямамеедна обща визия, посока и стратегия за развитие на българското вино“, обяснява Катерина Христова от новосформираната Българска асоциация на винените професионалисти.

Участниците на форума се обединиха, че качеството на българското вино е много добро и не отстъпва на европейското.  

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.