1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължава вземането на проби в 4-те ферми за патици в град Раковски

Продължава вземането на проби в 4-те ферми за патици в град Раковски

Няма регистрирани нови случаи на птичи грип

Продължава вземането на проби в 4-те ферми за патици в град Раковски, където беше установен обикновен птичи грип.  Няма регистрирани нови случаи на болестта, информира БНР.

Директорът на пловдивската Агенция по храните Светозар Василев уточни, че са били унищожени около 15 хиляди птици, за да бъде предотвратено разпространението на заразата. По думите му заболяването е засечено при извършването на обичайни проверки в четири от фермите за патици в Раковски.

"От 16 до 23 декември при вземане на рутинни проби от нашите инспектори се установи ниско патогенен щам на инфлуенца, който, държа да подчертая, да успокоява гражданите, е непатогенен за хората, той касае само птиците, това е един най-обикновен грип. Много рядко се придружава с клинични прояви. Трудно може да се докаже на пръв поглед и единствено и само чрез лабораторни изследвания може да бъде доказан. След като е получено потвърждение за заболяването от референтната лаборатория на Българската агенция по храните, се е пристъпило към унищожаване на птиците", каза д-р Василев.

След бума на птичи грип в световен мащаб Европейският съюз даде такива указания в регламента си, че когато се установи дори и нископатогенният щам, мерките  да бъдат с тъмпингаут или унищожаване на цялото стадо във фермата. Оттогава няма нови случаи, подчерта д-р Василев.

Според него появата на вируса не може да се прогнозира със сигурност. Това е вирус, той може да е дошъл и с прелетни птици, може да е дошъл с птици, които са тук.

В момента щетите за всеки от фермерите се изчисляват, собствениците ще бъдат обезщетени 100%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.