1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продажбите на биопродукти в Швейцария са се удвоили за последните 10 години

Продажбите на биопродукти в Швейцария са се удвоили за последните 10 години

Най-голям дял държат яйцата с над една четвърт

Продажбите на биопродукти в Швейцария са се удвоили за последните 10 години. Това сочат данните на статистиката. Оборотът на пазара за биопродукти се е увеличавал със 7 процента.

Докато през 2007-а стойността е била 1 милиард и 90 милиона евро, през 2017-та са продадени стоки за над 2 милиарда и 250 милиона евро. Подобно е и развитието при годишните разходи на глава от населението. Те са нараснали за 10-те години от 143 на 267 евро. През 2007 година делът на биостоките от общия пазар на храни е бил 4,6 на сто. Едно десетилетие по-късно той вече е 9 процента.

Най-голям дял държат яйцата с над една четвърт. Следват зеленчуците с около 23 процента и хлебните изделия с процент по-малко. Още през 2007 година тези продукти са били начело в класацията.

85 на сто от оборота с биопродукти в Швейцария се генерират от магазините на дребно, като най-важните са двете големи вериги за хранителни стоки в страната. За сметка на веригите специализираните биомагазини губят 5 процента за последните 10 години. Директните продажби направо от фермата пък са нараснали с половин пункт до 5 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.