1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на плодове и зеленчуци да стане с обратно начисляване на ДДС

Производството на плодове и зеленчуци да стане с обратно начисляване на ДДС

За промяната настояват овощарски съюзи от страната

Производството на плодове и зеленчуци да стане с обратно начисляване на ДДС ставката – за промяната настояват овощарски съюзи от страната. Същото изменение при зърнопроизводството влезе в сила преди три години. От бранша са убедени, че ако земеделското министерство ги подкрепи това ще доведе до добър финансов резултат в сектора.

При обратното начисляване, този, който продава определената група стоки, не начислява ДДС. Данъкът се поема от получателя на стоката и той има правото да ползва данъчен кредит. Овощарите са поставили въпроса на Консултативен съвет във ведомството, но все още няма категорично решение.

Няма как изменението да влезе в сила до края на тази година, тъй като бюджетът вече е приет. Предстои да се направи работна група с представители от няколко браншови съюза и експерти от аграрното ведомство, които заедно да обработят предложението и да го внесат за обсъждане. През тази година заради голямата реколта от праскови и кайсии в съседна Гърция е имало предприятия, които изобщо не са купували български плодове, защото при равни други условия покупката от родните градини им излиза по-скъпа, разказа Рачев.

За да могат да са спокойни, че ще си възстановяват ускорено ДДС, земеделските производители трябва да водят много стриктно счетоводство, съветват от Националната агенция за приходите. 

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.