1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст от 6,5% за швейцарските износители на сирена за първото полугодие

Ръст от 6,5% за швейцарските износители на сирена за първото полугодие

Cекторът отчита обща печалба от близо 300 милиона швейцарски франка

Ръст от 6 процента и половина до близо 34 хиляди тона отчитат швейцарските износители на сирена за първото полугодие. Увеличение има и при вноса, но не в толкова голям размер.

След преодоляването на скъпия спрямо еврото швейцарски франк, се е увеличил експортът при почти всички категории сирена, отчитат от националната маркетингова компания. Единственото изключение са топените сирена, при които има спад от 5 до 488 тона.

Най-голям относителен ръст има при износа за извъневропейските пазари– плюс 14,2 процента, докато доставките за държавите на Стария континент са се увеличили с около 5 на сто.

Германия остава и през първото полугодие на 2018-та най-важният клиент за швейцарските млечни продукти. За Федералната Република са доставени повече от 13 хиляди тона, или една трета от износа за Европейския съюз. Общото количество, закупено от 28-те страни-членки възлиза на малко повече 27 хиляди тона, това са 80 процента от целия износ.

През първото полугодие секторът, в това число млекопроизводители, преработватели и търговци, отчита обща печалба от близо 300 милиона швейцарски франка, или близо 252 милиона евро, при средна цена от 7 евро и 40 цента за килограм. В страната се произвеждат 650 вида сирена, за което се използват близо две пети от произведеното мляко. Износът е насочен към 60 държави в цял свят.

Ръст от 3,2 процента има и при вноса на сирена, за първите 6 месеца са доставени близо 31 хиляди и 500 тона на средна цена от 5,90 евро за килограм. Близо 80 процента от вноса идва от Италия, Германия и Франция, от където се доставят най-вече моцарела, синьо сирене и меки сирена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.