1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Расте интересът към соргото у нас

Расте интересът към соргото у нас

Снимка:

Тропическата култура е успешен заместител на царевицата

Една непопулярна култура – сорго, започна да се сее през последните години в Добруджа. Наричат го „камилата на растителния свят“, тъй като основната характеристика на тропическото растение е сухоустойчивостта. Между 6000 и 7000 са вече декарите със сорго в Добричка област. В цялата страна през 2012 г. са били засети около 60 000 дка. Една от причините фермерите да обръщат поглед към тази култура, е възможността да заменят с нея царевицата. Лабораторни резултати показват, че фуражите от двете култури се доближават по състав на над 99%. Втората причина е все по-драстичните промени в климата, които водят до екстремни горещини и липса на валежи в продължение на месеци. При тези условия царевичната култура не издържа и не може да се отглежда, докато соргото може да донесе и печалба.

Всички тези фактори бяха обсъдени на открит ден и демонстративна жътва край село Камен бряг и на семинар в град Каварна, организирани от фирма Еуралис. „Отиваме към все по-сух климат и трябва да намерим култура, с която да заместим това, което вече не може да се гледа в неполивни условия у нас, а именно – царевицата“, подчерта Таня Петкова, продуктов мениджър на фирмата. В момента на пазара цената на тон сорго е с около 10 евро по-ниска от цената на тон царевица. „При сегашните пазарни цени се оказва, че за производство на 500 кг сорго рентабилността е 118%. В същото време при производството на 500 кг царевица, рентабилността е 76-80 %“.

Всички тези изчисления са направени при себестойност на соргото 96 лева и себестойност на царевицата 115 лева. В тези цифри са включени всички почвени обработки, третиране с препарати, торене, жътва, гориво, но без рентите, тъй като те са различни в различните региони на страната. Обобщените данни бяха изнесени пред фермери от цялата страна, проявили интерес към соргото като земеделска култура. Стана ясно, че на площи, на които не може да се сее нищо друго – вкислени, заблатени, каменисти, засолени, бедни почви, соргото ще даде добив, който не може да се получи от други култури.

Осигуряването на пазар на соргото е другият важен момент при отглеждането на тази култура. На семинара в гр. Каварна присъстваха представители на фуражните заводи у нас, които се ангажираха с изкупуването на реколтата на цени, близки до цените на царевицата.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.