1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден спад на производството на фуражни смески във Франция

Рекорден спад на производството на фуражни смески във Франция

Най-малък спад има при смеските за преживните животни

През изминалата година производството на фуражни смески във Франция падна до рекордно ниско ниво – 19 милиона тона, което е с 6% по-малко, отколкото през 2021. Особено голям спад има при производството на фуражи за птицевъдството, където количеството се е свило с 800 хиляди тона.
 
От Националното сдружение на производителите на фуражи изтъкват, че основната причина за намалението при смеските за птици е свитото потребление вследствие на принудителното умъртвяване на животни заради птичия грип. В сектора най-големите загуби бяха за патиците и гъските, като количеството смески за тях е с 30 процента по-малко. 
 
Производството на фуражи за свине е с близо 300 хиляди тона под това от 2021 година, отчитат от Сдружението. И в този сектор, заради икономически трудности, стопаните бяха принудени да намалят поголовието.
 
Най-малък спад има при смеските за преживните животни, като минусът се дължи основно на по-слабото търсене от страна на стопаните на кравите-майки, докато при млечните крави продажбите остават стабилни, подкрепени от високите изкупни цени на млякото. 
 
След 12-годишен растеж на производството на био-смески, секторът за пръв път отчита спад – със 106 хиляди до 638 хиляди тона, като това се отнася за всички видове животни. При птиците има минус 14 процента, при свинете – минус 10 и при говедата – минус 19 на сто.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.