1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сдружаването на зеленчукопроизводителите е вариант за излизане от тежката ситуация в бранша

Сдружаването на зеленчукопроизводителите е вариант за излизане от тежката ситуация в бранша

За последните 15 години площите с плодове и зеленчуци в страната отбелязаха тройно намаление

Стимулите, които се дават за създаване на групи производители, особено при отглеждането на плодове и зеленчуци, е от огромно значение за бранша, тъй като появата на подобни организации е форма за изсветляване на сектора. Ако до момента производителите не виждаха смисъл от сдружаването и масово не документираха оборотите си, то след въведените от началото на тази година насърчения, смятаме, че стопаните постепенно ще започнат да се окрупняват, за да ползват евросубсидиите и да намира по-лесен достъп до пазарите“.

Това коментира пред Investor.bg председателят на съюза на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров по повод използването на европейските субсидии за създаването на групи производители, които до момента не бяха предпочитани от българските растениевъди.

Практиката в Европейския съюз сочи, че значителна част от субсидиите се предоставят на фермерите, ако са обединени в професионални организации. Чрез тези сдружения стопаните по-лесно намират пазари за продукцията си и организират единни доставки на торове, семена или горива, което води до намаление на разходите, а оттам и на себестойността на продукцията.

Досега българските зеленчукопроизводители отказваха да се сдружават заради исканите високи обороти, които организациите годишно трябва да доказват пред държавната администрация. Притиснати от дъмпинга на вносните плодове и зеленчуци, преобладаващата част от сектора предпочита да работи в сивата икономика, което е допълнителна пречка за тяхното сдружаване, коментират експерти.

Поради вносния дъмпинг и ниските цени на стоките от Турция и Македония българските производители трудно продават продукцията си над себестойността й, затова предпочитат да крият обороти и да не плащат данъци. В противен случай те са обречени на фалит.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.