1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще променят ли Зелените в Германия позицията си по въпроса за генно-модифицираните организми?

Ще променят ли Зелените в Германия позицията си по въпроса за генно-модифицираните организми?

Въпросът ще бъде обсъден на партиен форум през почивните дни

Ще променят ли Зелените в Германия позицията си по въпроса за генно-модифицираните организми? Въпросът ще бъде обсъден на партиен форум през почивните дни.

Новите председатели на партията – Аналена Бербок и Роберт Хаук – предлагат изцяло нова партийна програма. В частта, отнасяща се за науката, те настояват Зелените да преосмислят досегашната си отрицателна позиция относно ГМО-технологиите, с което вече предизвикаха вътрешнопартийно недоволство.

"Трябва да помислим по въпроса дали новите технологии не биха помогнали за снабдяването с храна в региони, където климатичните промени са вече осезаеми", се казва в документа. Бербок и Хаук остават на принципа, че храните не бива да съдържат ГМО, но внедряването на нови технологии е в подкрепа на селското стопанство. Можело да се помисли и за прилагането на генни методи при лечението на болести. Наблюдатели във Федералната Република коментират, че подобни размишления представляват радикална промяна в консервативния подход на партията по въпроса за ГМО.

Сред най-изявените противници на новото ръководство са депутатът в германския Бундестаг Харалд Ебнер и народният представител в Европарламента Мартин Хойслинг. В интервю за местен вестник Ебнер изтъква, че генните технологии не са необходими за решаването на проблемите с климата или прехраната на световното население. В изказване за същия вестник Хойслинг допълва, че новите технологии водят единствено до там да ползваме повече химия, вместо по-малко.

Новата партийна програма на Зелените трябва да бъде готова до пролетта на 2020 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.