1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад с 15 -20% в производството на тютюн през 2015 г.

Спад с 15 -20% в производството на тютюн през 2015 г.

Прогнозите се правят на база на разсадени площи с тютюн

Спад в производството на тютюн с около 15-20 % в някои региони отчитат от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Прогнозите за тази година сочат, че в страната ни ще бъдат произведени около 22-23 хил. тона тютюн или с 8-9 хил. тона по-малко от миналата 2014 година.

Прогнозите се правят на база на разсадени площи с тютюн, пояснява Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010. Спадът в производството на културата обаче варира според различните сортове тютюн, произвеждани в България.

От сортова група Басми през 2014 година бяха произведени около 15 000 тона тютюн. Тази година прогнозните данни са между 10-11. За Кабакулак очакванията са за над 2000 тона, като сравнение през 2014 година са били произведени 3 800 тона от културата.

Според Цветан Филев тазгодишната реколта ще е качествено по-добра от миналогодишната, за което също причина е сухото лято. Според данните на Асоциацията от сортовите групи Бърлей и Вирджиния ще се запазят  миналогодишните количества - около 3-4 хил. тона за Бърлей и около 7-7 500 хил. тона за Вирджиния. С тези едролистни сортове тютюн се занимават по-големи производители, които имат възможност да отглеждат културата на поливни площи, което от своя страна е свързано с наторяване и затова ще се запазят миналогодишните количества. Окончателните цифри ще станат ясни през февруари-март 2016 година, когато ще е приключила изкупната кампания. След 2 седмици Асоциацията ще присъства на годишното събрание на световната организация ИТКА, пред която ще представи подробен отчет за 2014 година и прогнозите за тази година. Филев припомни и че България ще бъде домакин на 35-тия конгрес на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите УНИТАБ през 2016 г.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.