1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стайко Стайков, шеф на БАСЗЗ: Комасираната земя вдига цената

Стайко Стайков, шеф на БАСЗЗ: Комасираната земя вдига цената

Цените в Добрич и Силистра са най - високи, най- ниски в Габрово

Не се очаква на пазара да влезе голям инвеститор на земя. В момента всички външни инвеститори изчакват какво ще се случи в България, по - специално по отношение на ОСП и къде страната ще насочи инвестициите от ПРСР. Дали в комасация и напояване или приоритет ще й бъдат други области, като иновациите например. Това прогнозира Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи по време на семинар във Велинград. Така например, ако парцелите са комасирани, в близост до вода, и има напояване, цените на земята предимно в Северна България могат да надхвърлят и 2 000 лв. С две думи комасацията и хидромелиорацията увеличават цените. Където няма напояване, нищо не може да се направи. Там цените или ще паднат или ще замръзнат, прогнозира председателя на БАСЗЗ.

В момента най – скъпо се търгува земеделската земя около Добрич и Силистра. Най - евтина е в района на Габрово и Кърджали. Статистиката за миналата година сочи, че реално сключени сделки има в добричко. Цената за дка обработваема земя там е 1800 лв, а в силистренско - 1400 лв/дка. Въпреки, че в района на Добрич има сделки за над 2 000. лв, това са изключения и тези цени са спекулативни, предупреди Стайков.
След Добрич и Силистра високи цени на земята държат областите Плевен, Разград, Русе и Шумен - 1200 лв/дка. Подобно  е положението и в северозападните части на страната - Монтана и Враца, където декарът се търгува за 800 до 1100 лв.

Най - ниски цени за миналата година са регистрирани в Кърджали – 300 лв/дка, но там пазар практически няма, защото земята се върти между местните хора. Подобна е ситуацията и за Габрово - 400 лв/дка.

В региона на Видин масово земеделски парцели се продават на нива от 900 - 1100 лв/дка. Драстично по - ниски са цените на парцели в полупланинските части за около 300 лв/дка, макар че има и сключени сделки и за 1400 лв/дка, но в този случай става въпрос вече за окрупнени терени. 
Цените на земеделската земя във Враца и Монтана върви между 800 и 1000 лв/дка.

В момента се търси качествена земеделска земя. Определящи нейната стойност са: релефът, размерът на парцела, качеството на почвата, възможностите за напояване, уедряване. Субсидиите, които се получават за нея също са определящи за формиране на стойността й.
Прогнозата на Стайко Стайков е, че на пазара ще останат само тези, чийто интереси са насочени пряко към правенето на земеделие, а не такива които търсят доходност от сделките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.