1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световната реколта остава под потреблението

Световната реколта остава под потреблението

Такава е прогнозата на ФАО

За втори път през настоящото десетилетие световната зърнена реколта няма да покрие потреблението. Такива са прогнозите както на Международния съвет по зърното, така и на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Очакванията на ФАО са, че през сезон 2018/19 потреблението ще бъде с 30 милиона тона по-голямо от реколтата, която се изчислява на близо 2 милиарда и 660 милиона тона. Подобна е прогнозата и на Международния съвет по зърното.

За последен път дефицит е имало през сезон 2012/13-та, когато реколтата беше слаба заради ниските добиви в Съединените щати. Сега причината е сушата от лятото на миналата година, която доведе до драстичен спад в големи части на Европейския съюз и Русия.

Европа вече усеща недостига на пшеница. По данни на Германския съюз на хранителната промишленост цените на хлебните изделия в страната са скочили с 6,3 процента, докато при другите храни почти няма промяна.

Намалената зърнена реколта няма обаче да доведе до недостиг на храни и глад, уверени са експертите. Складовете са пълни, тъй като през последните години реколтите по цял свят бяха добри. Това важи особено за царевицата, чиято продукция расте главоломно. Причината е, че консумацията на месо се увеличава в глобален план, а царевицата е сред най-важните фуражни култури.

Според експертите от Международния съвет по зърното ще има спад на складовите наличности през тази и през следващата стопанска година. За настоящия сезон те очакват намаление с 44 милиона тона, за следващата година се предвижда минус от 28 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.