1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдите в Европейския съюз могат да се окажат печеливши от търговската политика на САЩ

Свиневъдите в Европейския съюз могат да се окажат печеливши от търговската политика на САЩ

Става дума за около 350 хиляди тона годишно, които сега ще трябва да се доставят от други страни

Свиневъдите в Европейския съюз могат да се окажат печеливши от търговската политика на Съединените щати. Това смята агрокомисарят Фил Хоган.

Според Хоган стопаните в Европа ще се възползват най-вече от факта, че Мексико ще отвори пазара си за свинско месо, за да компенсира намалелия внос от Съединените щати. След като Белият дом наложи мита за стомана и алуминий, в това число и за Мексико и Канада, южната съседка на Съединените щати обяви, че ще облага внасяното от там свинско с допълнителни такси. Става дума за около 350 хиляди тона годишно, които сега ще трябва да се доставят от други страни. „Мексико предпочете да се довери на партньорите си от Европейския съюз, вместо на Вашингтон“, коментира Фил Хоган развитието.

Статистиката показва, че през 2016 година Европейският съюз е произвел 23 милиона тона свинско месо. Челната позиция с повече от 5,5 милиона тона заема Германия, следвана от Испания с малко над 4 милиона тона.

В глобален мащаб най-голям производител на свинско месо е Китай, който изпреварва Европейския съюз по този показател. Съединените щати са на трето място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.