1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свободната търговия ще помогне на млечния сектор

Свободната търговия ще помогне на млечния сектор

Според експертите, млекопроизводителите и свиневъдите са в най-печеливша позиция

Какво влияние оказва свободната търговия върху селското стопанство на Стария континент. Европейската комисия представи свое изследване. Според експертите, млекопроизводителите и свиневъдите са в най-печеливша позиция.

При изчисленията си анализаторите от Брюксел залагат нулеви митнически ставки при търговията между Европейския съюз и страните от Южна Америка, Съединените Щати, Канада, Мексико, Япония и още седем държави. Очаква се след 2025-та на европейския пазар да се предлагат допълнителни 350 хиляди тона говеждо месо годишно. При пълна либерализация на пазара цените на месото биха паднали значително, а производството на говеждо в рамките на Съюза ще намалее, смятат експертите.

Затова те препоръчват за сектора на говеждото месо да бъдат договорени определени квоти. Това се отнася особено за Южна Америка и Австралия. При споразуменията за свободна търговия с Канада и Съединените Щати рискът за европейските говедовъди е по-малък, става ясно от изследването.

При пълното премахване на митата положението на европейското селско стопанство ще се подобри, смятат анализаторите. Това ще стане благодарение на по-големите продажби на млечни продукти и свинско, които ще компенсират загубите при говеждото месо.

"Трябва да разширим присъствието си на пазарите на трети страни, а за чувствителните сектори да имаме ограничения", изтъкна агрокомисарят Хоган при представянето на изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.