1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Търговските вериги с напътствия към фермерите

Търговските вериги с напътствия към фермерите

ИнтелиФреш събра супермаркети и фермери

Първостепенно е качеството и вкуса, второстепенно е българското, каза Петър Гърневски от Метро Кеш енд Кери. По думите му все по-информираните потребители търсят високо качество за храната си. В компанията работят по три стандарта – не търсят GLOBAL Gap от самото начало – например за малките, по-бутикови производства не искат стандарт, защото за него не е ефективно. Шансът за развитие на българското земеделие минава през възможността за износ на количества. По думите му Европа чака България да предложи качествени партиди с плодове и зеленчуци, което от своя страна не може да мине без обединение на фермери.

Стоян Тачев от БИЛЛА България анонсира Програма за намаляване на пестицидите. Те предоставят на стопаните схеми за растителна защита. Правят проби на почвата, водата и продукцията.
Веселин Спасов от Kaufland България също каза, че имат програма за ограничаване на пестицидите. Той призова фермерите в залата да мислят за желанията на клиентите и така да променят производствата си.

Представителите на всички вериги все пак напомниха, че продукцията трябва да бъде достатъчно, за да зарежда всички магазини на съответната верига в страната.

„Кралство Нидерландия има амбицията да е в кръгова икономика до 2050 г. В системата за кръгова икономика земеделието, животновъдството и зеленчукопроизводството използват основно суровини от своите вериги, както и отпадъци от хранителната индустрия и веригите за хранителни доставки“, каза още съветникът по земеделските въпроси към Посолството на Кралство Нидерландия, по време на събитието.
 
Тези кръгови вериги могат да се изградят по различен начин. В рамките на една фирма, регион, в самата Холандия или на интернационално ниво. Мотото на холандците е: „Прави го локално, ако можеш и регионално/международно, ако се налага“. Той призна, че обича българската храна, но е бил изненадан да разбере, че страната ни внася повече, отколкото изнася.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.