1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Търговци на плодове и зеленчуци в Кърджали затвориха за час сергиите на общинския пазар

Търговци на плодове и зеленчуци в Кърджали затвориха за час сергиите на общинския пазар

Недоволството им е заради намерението на ръководството на тържището да повиши месечния наем на една маса

Търговци на плодове и зеленчуци в Кърджали затвориха за час сергиите на общинския пазар. Така те протестираха срещу повишаването на наема за маса и искането сумата за цялата следваща година да се внесе предварително, информира БНР.

Търговците спряха продажбата и покриха сергиите с брезенти. В протеста участваха повечето от наемателите на пазара. Недоволството им е заради намерението на ръководството на тържището да повиши месечния наем на една маса от 380 на 402 лева, което за тях е непосилно.

Според организатора на протеста Агоп Арменяк, колегите му не могат да заплатят накуп и цялата сума за догодина - по около 4 500 лева на търговец. По-голямата част от продавачите нямат договори за наем, затова те настояват ръководството да ги предостави.

Те обвиниха екипа на пазара, че е искал по 300 лева от търговците, за да не предлага сергиите им на търг на 17 август. От ръководството отрекоха обвиненията. Пазарът на производителите в Кърджали е построен по програма САПАРД, но от няколко години е на загуба и не може да изплаща банков заем от близо 5 милиона лева. На последната общинска сесия беше взето решение за рефинансиране на кредита при значително по-тежки условия. Протестът на търговците на пазара продължава и в следващите дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.