1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите се обединяват

Тютюнопроизводителите се обединяват

Асоциацията е регистрирана със седалище в Силистра и има 11-членен управителен съвет

Тютюнопроизводителите се обединяват. Новината съобщи за Агро ТВ Вилдан Шабанова, председател на сдружението на производителите от Североизточна България.  Нейната организация, в която са регистрирани около 3800 души и сдружението на стопаните от Северна България с около 1000 членове се вляха в Националната асоциация на тютюнопроизводителите с председател Цветан Филев.  Новото сдружение вече представлява близо 8000 тютюнопроизводители от Северна и Южна България.  Асоциацията е регистрирана със седалище в Силистра и има 11-членен управителен съвет. Заместник-председатели са Вилдан Шабанова, Фикрет Бекир и Хасан Сабри Мехмед.

Обединението на трите организации ще направи тютюнопроизводителите в България по-силни и ще даде възможност за по-добра защита на техните интереси, коментира Вилдан Шабанова.  Сега основната задача на асоциацията са промените в закона за тютюна и тютюневите изделия, който мина на първо четене и беше върнат обратно в парламентарната комисия по земеделие. Тютюнопроизводителите настояват за няколко важни промени във внесения проект.  На първо място те искат да бъде запазен 30-дневният срок, в който фирмите трябва да се разплатят с производителите. В новата редакция на закона този срок е отпаднал и стопаните се страхуват, че прекупвачите ще бавят плащането с месеци.  

Второто искане на асоциацията е свързано със санкциите за суров тютюн. Според сегашната редакция на закона, от глоби се освобождават търговците, но производителите настояват те също да не подлежат на санкции.  Предложенията на асоциацията са внесени в писмен вид в министерството на земеделието и в парламентарната комисия по земеделие. Преди два дни тютюнопроизводителите са провели срещи с 3 парламентарни групи и са срещнали пълно разбиране за своите искания, каза Вилдан Шабанова. Според нея преговорите се водят нормално и не са необходими никакви протестни действия. 

През следващата седмица тютюнопроизводителите се надяват да проведат среща и с парламентарната група от ГЕРБ, за да представят своите искания.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.