1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Топ експерти в технологиите подават ръка на земеделието

Топ експерти в технологиите подават ръка на земеделието

Умове от бъдещето ще бъдат ментори по време на Първия Агро Хакатон в България

 

На 13 и 14 септември тази година, участниците в първия в България AgriTechHack ще имат уникалната възможност да обменят опит и знания и да работят под менторството на топ-експерти в сферата на технологиите и тяхното приложение в агро-хранителния сектор. Сред тях са специалисти по изкуствен интелект, проследимост на стоките, автоматизация и роботика и др.

Словенецът Жига Древ е едно от имената, които заслужават специално внимание. Той е съосновател на Trace Labs, създадена през 2013 г. с мисията да осигури прозрачност на веригите за доставки. Ръководил е изпълнението на няколко проекта за проследимост по целия свят. Играе важна роля в прилагането на GS1 стандартите за интегриране на данни, заедно с blockchain технологията, която направи Trace Labs световен пионер. Жига Древ е участвал в едни от най-важните глобални конференции по темите за интегритета на данните и използването на blockchain за решаване на предизвикателства по веригата на доставки.

Васил Такев, друг от менторите на AgriTechhack, има над 20 години опит в продажбите и управлението на търговски и инженерингови екипи в разнообразни пазарни сегменти. Има задълбочени познания в автоматизацията и роботизацията на индустриални процеси и зарядната инфраструктура за електромобили.

Поредното топ име от света на технологиите, който се включва като ментор в събитието е Боби Бахов. Той е технологичен предприемач, базиран в Холандия. В момента работи върху проекти, свързани с изкуствен интелект, дигитална трансформация и изследване на космоса. Организатор е на няколко успешни хакатона и стартъп ментор за някои от най-големите акселератори в Холандия. Боби ще се включи в AgriTechHack като ментор с фокус върху изкуствения интелект и ефекта на тези технологии върху земеделския сектор.

Експерт с диплома по Авиационно инженерство, но със страст към пчелите, ще подкрепя екипите, работещи по време на 28-часовия Агро Хакатон в направление „Технологии в пчеларството“. Сергей Петров е завършил програмата на Singularity University „Иновативни технологии за положителен глобалeн ефект“ в НАСА Еймс, Калифорния. През 2015 г. основава Pollenity (тогава Bee Smart Technologies), която работи по създаването на концепция за интелигентна система за пчелни кошери, която е способна да следи и анализира състоянието на пчелните колонии с цел предоставяне на критична информация на пчеларите за това как да се справят по-ефективно с отглеждането и ултимативно да не позволява загуба на пчели. Страстта на Сергей към иновациите го поставя в поредица престижни класации, като "30 до 30" на Forbes България, "New Europe 100" на Google, World Summit Awards в категорията Околна среда и здравеопазване.

Едно от познатите и уважавани имена в агросектора – доц. Божин Божинов, също ще менторства екипите, борещи се за наградния фонд от 11 000 евро на хакатона. Доц. Божинов е бил два мандата Декан на Факултета по агрономство към AУ-Пловдив и 6 години Ръководител на Национален демонстрационен център за нови технологии в земеделието. Повече от 3 години активно участва в разработката и практическото приложение на системи за прецизно земеделие, основани на използването на хексакоптерни дронове. Автор е на редица сортове културни растения и разработчик на иновативни формулировки за приложение в полското производство.

Ролята на менторите по време на първия български Агро Хакатон е изключително важна. Те на практика са лицата на събитието, към които участниците ще се обръщат за подкрепа. Те ще насочват екипите в тяхната работа по всякакви въпроси, които възникват, свързани с разработваните концепции и прототипи в рамките на хакатона. Менторите също така ще действат като „хората с проблеми“, на които трябва да се намери решение, т.е. те ще имат грижата да насочват екипите към конкретни проблеми и фокус точки, които биха могли да направят предизвикателството, по което се работи, по-осезаемо и реално. Това  ще бъде от особена полза за екипите, които са напълно нови в сферата на земеделието. Менторството ще спомогне намирането на по-пряк път до софтуерното решение.

Четирите избрани теми, по които ще работят екипите, участващи в AgriTechHack на 13 и 14 септември са:

  •  Технологии в пчеларството
  •  Интернет на нещата и Автоматизации в земеделието
  •  Обработка на данни от земеделска техника
  •  Изкуствен интелект в земеделието

Те изискват комплексен и нестандартен подход при решаването на проблеми, характерни за тези направления. Ето защо организаторите на първия в България Агро Хакатон разчитат, че работата на софтуерните разработчици и технолозите, с експертизата на менторите, ще дадат наистина ползотворни и работещи резултати, приложими в практиката.

Първият Агро Хакатон в България се организира в NIK Academy с общите усилия на НИК Електроникс, Посолството на Кралство Нидерландия в България, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG. AgriTechHack се осъществява с подкрепата на SmartAgriHubs, Банка ДСК и Експресбанк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.