1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Труден е експортът на качествено българско вино

Труден е експортът на качествено българско вино

Износът на българско вино за Китай се е увеличил

Труден е износът на качествено българско вино. Цените на крайния продукт нарастват по веригата от производителя до прекия потребител и не са атрактивни за търговците на едро. Това заяви за Агро ТВ Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба.

Лозовите масиви на тази винарска изба са разположени край село Ген. Кантарджиево. Отглеждат се 600 декара с предимно бели сортове грозде и три червени. Годишно тук се произвеждат 150 000 бутилки вино, предназначени за вътрешния пазар.

Износът е труден, защото цената на една бутилка, произведена в тази винарна, е около 3 евро – 3 евро и половина, а на външните пазари се котира вино до 2 евро за бутилка.

По официална информация на Изпълнителната агенция по лозата и виното от началото на 2014 г. износът на българско вино за Китай се е увеличил. До момента продаденото количество за азиатската страна е около 1,5 милиона литра. Износът на вино за Русия обаче е намалял в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозите на лозарите са през тази есен да се преработят около 200 хиляди тона грозде, т.е. по-малко количество в сравнени ес есента на 2013 г.

автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.