1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на суровото какао и тази година ще бъде висока

Цената на суровото какао и тази година ще бъде висока

Eдна от причините е прогнозата за слаба реколта в Западна Африка

Цената на суровото какао и тази година ще бъде висока, предвиждат експерти. Една от причините е прогнозата за слаба реколта в Западна Африка.

Към слабите добиви трябва да се добави и нарастващото потребление, както и намаляващите складови наличности в Европа. По данни на Международната организация за какаото за последните 6 месеца количеството е намаляло с 51 хиляди до 848 хиляди тона.

Подобно развитие не се очакваше, особено след като в Съединените щати складовете са пълни, изтъкват анализатори. Непредвиденият спад в Европа доведе до поскъпване на какаото на борсите в Лондон и Ню Йорк. От началото на годината цената на майския контракт в Ню Йорк се е повишила с една трета до 2600 долара за тон, подобно е развитието и в Лондон. Фючърсите за декември тази година в момента струват 2644 долара, което означава, че и шоколадовите изделия ще поскъпнат, смятат анализаторите.

Те успокояват обаче любителите на сладкото изкушение, че не се очаква драстичен скок, тъй като какаото е само една от суровините за производството му и има сравнително малък дял от крайната цена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.