1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В АГРОФОРУМ ще видите: Агро Арена край Кнежа показа как трябва да се прави растителна защита за високи добиви

В АГРОФОРУМ ще видите: Агро Арена край Кнежа показа как трябва да се прави растителна защита за високи добиви

И още: Каква селекция при есенните култури използват добруджанските фермери

Първият ни репортаж е с аромат на рози. Как може да бъде получен повече цвят и с по-високо качество. Отговорите търсим в село Манолово, където ни посрещат в стопанство, развиващо биодинамично и биологично производство. Една от тайните на успеха в него е внасянето на почвен подобрител със съдържание на полезни микроорганизми. 

Ще бъдем на няколко полета в землището на добруджанското село Паскалево. Първо ще видим на какви сортове и хибриди при есенните култури залага местната кооперация. Отличното състояние на посевите е повод да се запознаем отблизо с характеристиките на генетиката.

Може би единствените в агросектора, които са доволни от климатичните аномалии, са производителите на торове. Казвам го на шега, разбира се. Но истината е, че именно в неблагоприятни условия могат да се видят нагледно ползите от подхранването на културите. На демонстрационни полета в землището на с. Неофит Рилски бяха представени технологии за листно подхранване на пшеница и рапица.

Рекордни добиви от производствените си полета очаква в село Паскалево земеделският производител и животновъд Живко Василев. Защо?
По-късно отново ще се върнем на полетата на Живко Василев, за да разберем какво подхранване на културите прилага добруджанският фермер. Сега се отправяме към Кнежа, в чието землище се проведе Агроарена 2016. Тя събра повече от 300 земеделски производители, които видяха нагледно как трябва да се опазват културите, за да бъдат получени високи добиви.
 
Отново се връщаме в стопанството на Живко Василев. Платформата, която е извел край село Паскалево, е забележителна не само с генетиката при различните земеделски култури. Зърнопроизводителят се е погрижил за растенията с адекватно подхранване.

В рубриката „Конете на България“ ще видите достиженията на младата надежда на българския конен спорт Венцислав Изов. Той спечели купата на турнира по прескачане на препятствия в Редефин, Германия. Победата му осигури обучение в Академията за млади таланти, която се провежда в Швейцария и Германия.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ" за периода 18.06 - 25.06.2016 г

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.