1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Малко Търново искат предварителна ваксинация на домашните животни от по-често срещаните заразни болести

В Малко Търново искат предварителна ваксинация на домашните животни от по-често срещаните заразни болести

Днес от 13,30 часа ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет

Общинският съвет в Малко Търново ще разглежда на извънредна сесия от 13,30 часа приемането на декларация срещу избиването на домашни животни, вследствие на обявените огнища на болестта шап и болестта шарка на територията на Малко Търново.

Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев е входирал докладна записка за приемането на декларацията. В края на септември, във връзка с констатирано огнище на болестта шарка по овцете, в село Стоилово, Малко Търново, бяха избити всички заразени и контактни овце и кози, с цел ограничаване на разпространението на болестта.

Община Малко Търново е разположена на границата с Турция, поради което съществува реална възможност от повторно развитие на подобни сценарии, които ще доведат до ситуация, в която развитието на животновъдството в Странджа ще бъде невъзможно, заявява кметът на Малко Търново Илиян Янчев. В тази връзка, въпреки принципната позиция на ЕО за неваксинация, предварителната ваксинация на домашните животни от по-често срещаните заразни болести е единственият възможен изход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.