1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Полша се очертава липса на фуражи

В Полша се очертава липса на фуражи

Сушата създава сериозни притеснения

Сериозна липса на фуражи се очертава за полските животновъди, след като страната е обхваната от широкомащабна суша. На много места от месеци не е валял дъжд, което ще навреди най-вече на стопаните, които отглеждат говеда

Ще се наложи повечето от говедовъдите и млечните фермери да купуват фуражи от чужбина, прогнозират експерти във Варшава. В противен случай ще трябва да намалят поголовието, тъй като наличните количества няма да стигнат.

Според официални данни на Полския институт за почви и растениевъдство през целия месец юли в страната е нямало валежи. Климатичният воден баланс, т.е. количествата дъжд, за миналия месец е минус 173 литра на квадратен метър, като само за последната седмица е нараснал с 40 литра.

Липсата на валежи притеснява най-вече фермерите, засели фуражни култури. Около 90 процента от площите с царевица са засегнати от сушата. Много слаб е и растежът на зелените площи, така че от по-късните коситби не се очакват добри резултати. Недостигът на вода ще нанесе щети и по овошките.

Най-сериозна е сушата по немско-полската граница, както и в централната част на страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.