1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В турския град Къркларели експерти от БАБХ взеха участие в работна среща за мерките срещу заболяването шап

В турския град Къркларели експерти от БАБХ взеха участие в работна среща за мерките срещу заболяването шап

Двете страни размениха информация относно направените клинични и лабораторни изследвания

По инициатива на Българска агенция по безопасност на храните в град Къркларели, Република Турция, бе проведена работна среща с Турската ветеринарна служба във връзка с въведените контролни мерки за заболяването шап в санитарния кордон в Република България и в европейската част на Турция.

Двете страни размениха информация относно направените клинични и лабораторни изследвания, анализи и мерките за осъществяване на стриктен надзор и контрол на заболяването шап по чифтокопитните животни. На база направен анализ на изнесените данни от страна на ветеринарномедицинските специалисти от Република Турция, се счита, че вирусът на шап циркулира в европейската част на Турция и съществува потенциална опасност същият да премине чрез диви животни и да зарази домашните и дивите животни на територията на България.

България има одобрен от Европейската комисия план за надзор на заболяването шап и е задължена да го изпълни. За тази цел специалисти от Българска агенция по безопасност на храните предприемат всички необходими мерки за контрол на програмата за предотвратяване на навлизането на вируса на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.