Кирил Вътев: Истината е в самоорганизирането, за да бъдем по-ефективни
Как да се създаде коопериране в сектора на месопреработката? Идеи дава Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България.
„Месопреработвателите могат да бъдат кооперирани в крайната фаза на производството, а именно - в нарязването и опаковането на продуктите за търговска мрежа. Аз се обзалагам, че ако направим една инвентаризация във всички месопреработвателни предприятия, ще се окаже, че всички сме инвестирали безбожно много пари в такава техника и в такива помещения и пак не сме ефективни“, посочи Кирил Вътев. И допълни: „В държавите, които са наши конкуренти, например 10-15 производители имат централизиран завод, който е кооперативен и е техен. Там има цялата техника за нарязване и опаковане. Всеки си има своите опаковки със своя бранд и етикет, но ползват една обща база за този процес, който е много скъп, но в този случай става ефективен.
У нас няма кооперативи, както примерно в Гърция и Румъния. Там всяка седмица се събират животновъдите и кланицата. Обсъждат какви са промените в разходите за всички консумативи и енергоносители и трябва ли от понеделник да вдигат цената и никой не ги упреква, че са картел, защото те са кооператив и имат право да правят такива анализи. Докато ние ако се съберем сега и тръгнем да анализираме цени, само при споменаването на цена, това се приема, че ние правим картел и ще дойдат баретите да ни арестуват каквито случаи има достатъчно в браншови организации.
Така че, нещата у нас са много далече от истината. Нужно е осъзнаване от необходимостта да се кооперираме, за да имаме предвидимост в това, което правим, и да имаме сигурност в реализацията. Не можем да чакаме министърът да ни реши проблемите. Истината е в самоорганизирането, за да бъдем по-ефективни.“