1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вода и карбонати в замразена риба в Германия

Вода и карбонати в замразена риба в Германия

В провинция Бавария във всяка шеста проба са открити недекларирани количества вода

Вода и карбонати в замразена риба откриха властите в Германия. За да увеличат теглото в опаковките търговците правят измами и манипулации при морските деликатеси. Европейското законодателство изрично забранява добавянето на карбонати в хранителните продукти.

Властите в Германия все по-често откриват соли на въглеродната киселина в замразени морски продукти. През миналата година всяка пета проба дълбоко замразени рибни филета е показала следи от карбонати. В провинция Бавария във всяка шеста проба са открити недекларирани количества вода. Преработвателите имат право да добавят вода, но ако количеството е по-голямо от 5 процента, то трябва да е обозначено на етикета.

Преди няколко години в страната гръмна скандал, след като беше установено, че в замразени филета пангасиус има прекалено много вода, без това да е упоменато на опаковките. Подобна практика зачестява и при други морски деликатеси като октоподи и скариди. И макар че няма опасност за здравето на купувачите, потребителските организации смятат тези методи за измама, тъй като клиентът плаща на грамаж.

Измамени са и коректните преработватели, които се придържат към правилата. При някои видове риба добавянето на вода при замразяването е желателно, тъй като при този процес месото изсъхва. Проблемът е, че максимално допустимите количества често се превишават, коментират от Комисията за защита на потребителите.Вода и карбонати в замразена риба откриха властите в Германия. За да увеличат теглото в опаковките търговците правят измами и манипулации при морските деликатеси. Европейското законодателство изрично забранява добавянето на карбонати в хранителните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.