1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все повече фермери в САЩ фалират

Все повече фермери в САЩ фалират

Всички засегнати фермери са били принудени да преустановят дейността и да продадат стопанствата си заради финансови затруднения

20 % повече американски фермери са обявили фалит през миналата година, показват данните на съдилищата в Съединените щати. Това е най-голямата бройка от 8 години насам.
 
Според американското фермерско бюро, най-голямата фермерска организация в страната, през 2019 година несъстоятелност са обявили 595 стопанства. През 2018-та това са сторили 498 ферми. Статистиката показва, че през последните пет години бройката непрекъснато расте.
 
Всички засегнати фермери са били принудени да преустановят дейността и да продадат стопанствата си заради финансови затруднения. Това не само променя облика на селските региони, особено в Средния Запад, но и концентрира все по-големи площи в ръцете на големи корпорации, коментират експерти.
 
В повечето случаи проблемите са причинени от ниските изкупни цени на продукцията вследствие търговската война между Съединените щати и Китай. Към това се добавят растящите дългове към банките, както и екстремни метеорологични условия през последните няколко години. Не са помогнали и допълнителните субсидии в размер на милиарди долари, отпуснати от правителството.
 
В проведено наскоро допитване повечето стопани казват, че предпочитат стабилни пазари, вместо държавна помощ. Заради търговската война и неясните отношения с Канада и Мексико, които са основни вносители на американски продукти, през последните две години пазарите обаче бяха несигурни, така че в много случаи субсидиите са допринесли за оцеляването.
 
Най-много фалити през 2019-та са регистрирани в щата Уисконсин, познат и като "млечният щат". Други региони с голям брой фалити са Айова, Илинойс, Канзас, Минесота, Небраска и Охайо.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.