1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все повече производители от Добруджа се насочват към отглеждането на картофи

Все повече производители от Добруджа се насочват към отглеждането на картофи

Напояването винаги е било проблем в равнината

Въпреки трудностите с напояването, все повече производители от Добруджа се насочват към отглеждането на картофи. Има ли почва за този зеленчук в региона и как се справя един млад земеделски производител, ще разберете от нашия кореспондент Галина Недкова.

Добруджа не е синоним само на безкрайни полета с пшеница. Все повече млади производители се насочват към отглеждането на зеленчуци. Георги Манев от село Полковник Минково вече осма година обработва 39 дка със зеленчуци, 25 от които са засети с картофи. Има ли място за този зеленчук в Добруджа? 

Напояването винаги е било проблем в равна Добруджа. Подпочвените води са на голяма дълбочина и се изискват много средства, за да се осигури нормално зеленчукопроизводство. 

Миналата година Георги Манев е прибрал над 5 тона картофи от декар. Стигал е до 6 тона и половина добиви. Засега проблеми с реализацията не е имал. Сериозна пречка обаче се оказва вносът на чужда продукция.

Основният момент при отглеждането на картофи е обработката на почвата, торенето и напояването, споделя още младият производител.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.