Aко се намали разхищаването на храни само с една четвърт, човечеството може да се справи с бедността
Ясни ли са датите върху етикетите на храните? Доклад на Европейската комисия подчертава липсата на разбиране у потребителите в Европа.
Изследването показва, че близо половината от населението не разбира напълно значението на понятието "най-добър до", а 60% не са наясно с определението "годно до". Въпросът е изключително актуален в контекста на борбата за намаляването на хранителните отпадъци и изхранването на планетата.
Целта на доклада е да се подчертае ангажимента на Европейския съюз за ефективното използване на ресурсите. Експертите стигат до извода, че трябва да се предприемат образователни инициативи за етикетирането на храните. В доклада на Комисията се посочва още, че ако се намали разхищаването на храни само с една четвърт, човечеството може да се справи с бедността. Редица производители и дистрибутори в Европа призовават гражданите към разумно отношение към храната. Хранителните отпадъци могат да нараснат до 120 милиона тона към 2020 г., ако не се вземат мерки.