1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители от Пловдивско: Управляващите се оправдават с кризата

Зърнопроизводители от Пловдивско: Управляващите се оправдават с кризата

Стачният комитет може да поиска оставка на един министър, ако не бъде постигната договорената финансова рамка

Ще има намаление на субсидията, която ще получат зърнопроизводителите през следващата година. Това каза пред журналисти по време на днешния протест в Пловдив Светослав Русалов, зърнопроизводител от село Труд и член на Управителния съвет на Пловдивската асоциация на зърнопроизводителите, предаде радио "Фокус" Пловдив.

Миналата година националните доплащания са били 10 лв. на декар, а тази година ще са максимум 3 лв. на декар. Получавайки миналата година 28.50 лева на декар, тази година ще се оформи около 24 лв. на декар, каза Русалов. Реално за нас това са по-малко пари и не трябва да се спекулира, че ние ще получим повече, добави той. Русалов припомни, че в медийното пространство са се хвърляли цифри като тази, че ще има 200 милиона повече за сектор „Земеделие”, от които 119 ще бъдат за животновъдство за следващата година и 25 милиона ще има за първи път за зеленчукопроизводство и плодове.

Истината е, че от тези 200 милиона, 100 милиона са от националния бюджет и 100 милиона са увеличението на европейската част на субсидиите, каза Русалов. Ние всички сектори заедно създадохме и подписахме една обща финансова рамка, а вчера стана ясно, че тя била с пожелателен характер, а ние я консултирахме и решавахме в продължение на шест месеца, добави той.

Според него е много е лесно управляващите да се оправдават с кризата. Само две седмици преди изборите нямаше криза, а сега има, каза той. Земеделците ще анализират днешните разговори в министерството, които са неофициални и ще решат как ще действат оттук нататък. Но след вчерашните нападки те не очакват добро развитие на нещата. Иначе приемат извинението на министър Симеон Дянков, като смятат, че той е постъпил доблестно. Въпреки че не искат оставки и дестабилизиране на правителството, ако не бъде постигната финансовата рамка, стачният комитет може да поиска оставка на един министър, каза още Светослав Русалов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.