1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите избраха удобен момент за поредното недоволство

Зърнопроизводителите избраха удобен момент за поредното недоволство

Според близо половината гласували в анкетата на AGRO.BG – „с един куршум са уцелили два заека“

В края на август зърнопроизводителите отново се вдигнаха на протест. В деня на откриване на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич членове на НАЗ се събраха с плакати „Искаме правила“. Според председателя на асоциацията Радослав Христов, подписаното с правителството още през март допълнително споразумение към меморандума не се изпълнявало от страна на държавата, въпреки че сроковете отдавна са изтекли. Той се закани, че ако правителството не изпълни подписаните договорености, ще последват масови протести. Не били спазени както ангажиментите за определяне на финансовата рамка, така и за акциза за горивата, а също и за промените в закона, които е трябвало да урегулират поземлените отношения в България. След сеитбата пък зърнопроизводителите щели да започнат да протестират и за земеделска техника. Шефът на НАЗ уточни, че неговата организация е в готовност за протести още от 22 март, когато е подписано споразумението с премиера и с финансовия министър Симеон Дянков. А действията на зърнопроизводителите в деня на откриването на изложението в Добрич са били предупредителни.

В същото време от Министерството на земеделието обявиха, че за първи път от 7 години реколтата от пшеница е с толкова високо качество. Според ведомството на Мирослав Найденов, протестите са неоснователни. Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която откри изложението в Добрич, информира, че т.г. добивът е бил 4,262 млн. тона, или средно 405 кг/дка. За сравнение през миналата година числата са били 3,959 млн. тона, или 360 кг/дка, а освен това сега новото зърно е започнало да се изкупува и при по-висока цена от миналото лято. Тя беше категорична, че до момента правителството изпълнява поетите ангажименти, а за 2012 г., по думите й, ще бъдат разпределени 500 млн. лева за земеделието, като при това националните доплащания ще бъдат по-високи.

За покриването на акциза пък правителството е внесло коригирано искане в Европейската комисия за отпускане на държавна помощ за горивата, но лятната ваканция на администрацията е забавила нотификацията и тя вероятно ще стане факт през есента, обясни още Боянова. Самият Мирослав Найденов пък увери, че средствата за акциза ще бъдат изплатени около Нова година, при това не само за зърнопроизводителите, но и за животновъдите, и зеленчукопроизводителите.

Случайно ли беше обаче съвпадането на двете събития – откриването на изложението и протестите на зърнопроизводителите? Както и да го погледнем, трудно бихме повярвали, че това е само съвпадение. Всъщност, никой от участвалите в седмичната анкета на AGRO.BG не е допуснал подобна вероятност. Почти поравно са гласовете за другите два отговора – „Да привлекат повече внимание, особено на зам.-министър Светлана Боянова, която откри изложението“ са избрали 55 на сто от гласувалите, а 45 на сто събира вариантът „Така и така са се събрали за откриването, на принципа „с един куршум – два заека“. И съвсем логично – какъв по-удобен случай от този, да привлекат отново общественото внимание към себе си. Хем цял зам.-министър е там, хем откриването е в полезрението на медиите, а и… наистина – хем са се събрали да протестират, хем и изложението да посетят. Кога по-удобна възможност! Иначе, лошо няма в това, че протестират, но… дали вече темата не започна да се преекспонира? От март насам браншовата организация на зърнопроизводителите мине-не мине и започва да плаши с протести. Независимо, че исканията им се изпълняват, както и че цената на зърното миналата година скочи главоломно, а сега, освен че добивът е повече и изкупуването му е тръгнало на по-добри цени от 2010 г. А какво да кажат тогава хората от другите селскостопански сектори?

                                                                     Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.