1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заседание на Консултативния съвет по тютюна ще се проведе днес

Заседание на Консултативния съвет по тютюна ще се проведе днес

Очаква се производителите да получат средствата си до 20-ти април

Заседание на Консултативния съвет по тютюна ще се проведе днес в Министерството на земеделието и храните. Ще бъдат обсъдени разпределението на националните доплащания за 2013 година и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев каза в предаването „Преди всички“ на БНР, че между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания.

"От асоциацията имаме идея всички сортови групи тютюн да получат справедливо разпределение на средствата. Ще се даде приоритет на ориенталските сортове групи тютюн, като не се допусне дискриминация спрямо останалите едролистни сортове", заяви Филев. Очаква се производителите да получат средствата си до 20-ти април.

Регистърът на тютюнопроизводителите беше наличен до 2009-та, уточни Цветан Филев във връзка с инициативата на Министерството на земеделието да направи подобен списък. През 2011 г. се закри Фонд “Тютюн“, който съхраняваше регистъра. От него можеха да се извличат данни за броя производители в България, разсадените площи ежегодно, както и за тонажа от произведената суровина. Идеята да се възстанови този регистър е наша, като имаме единомислие по въпроса с МЗХ.

Според Филев основната причина да съществува регистърът е, за да излезе браншът на светло. Около 25% от тютюнопроизводителите са се преориентирали през последните години към други видове земеделско производство, съобщи Цветан Филев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.