1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Застудяването влияе на посевите с картофи

Застудяването влияе на посевите с картофи

Произведените у нас картофи не покриват нуждите на родния пазар

Рязкото застудяване през последните дни ще даде своето отражение и върху картофите, обясниха специалистите. Растенията, които вече са били засадени, ще забавят своето поникване, защото студената земя оказва голямо влияние на посевите. Това обясни Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

Във връзка с необичайните климатични условия Каймаканов даде следните съвети на производителите. „Не засаждайте в студена и влажна почва. Засаждайте само качествени семена“. 

Произведените у нас картофи не покриват нуждите на родния пазар. Около 500 хиляди тона годишно са необходими, за задоволяване на потребителитие у нас. Реколтата за миналата година е около 100-120 хил. тона. Това налага внос от чужбина. 

Площите през последните години намаляват. Причина за това донякъде е и липсата на интерес от страна на младите, които избягват тежката земеделска дейност, допълни Каймаканов. И прогнозира, че до 10-15 май най-късно на пазара вече ще има ранни картофи от тазгодишната реколта.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.