1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Зелената седмица” в Берлин постави нови рекорди

„Зелената седмица” в Берлин постави нови рекорди

За дните между 17 и 26 януари близо 400 000 души от 75 държави са преминали през залите и са похарчили повече от 52 милиона евро

Рекорден брой изложители от рекорден брой държави. Такава е равносметката след Зелената седмица в Берлин. Участващите компании отчитат и голям оборот, а изложението ще бъде запомнено още с множеството протестни акции.
 
Отминаха времената, когато посетителите на изложението се интересуваха единствено от специалитетите, предлагани на щандовете на участващите страни и фирми. В центъра на вниманието политиката се намества все по-трайно, със срещи, декларации, демонстрации и обещания. Тазгодишното издание беше "отражение на дискусиите в обществото относно устойчивост и екология" по думите на организаторите.
 
За дните между 17 и 26 януари близо 400 000 души от 75 държави са преминали през залите и са похарчили повече от 52 милиона евро за храна, показана от 1810 изложители от 72 страни. Миналата година фермерите, търговците и преработвателите на земеделска продукция са били 85 хиляди, тази година са с 5 хиляди повече.
 
Рекордно участие имаха и демонстрациите и протестите от двете страни на барикадата. В Берлин и други германски градове хиляди фермери с техните трактори дадоха израз на своето недоволство от политиката, която им поставя  нови условия и ограничения. В същото време срещу модерното селско стопанство протестираха зелени, екоактивисти и биофермери, издигнали лозунги като "Писна ни" и "Не ми се ще да съм кокошка".
 
В своята реч при откриването на изложението немският земеделски министър Юлия Кльокнер призна, че между граждани и селяни съществува голямa пропаст, която трябва да бъде запълнена и от двете страни.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.