1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводители от Видинско ще блокират Дунав мост 2 заради нерегламентиран внос

Зеленчукопроизводители от Видинско ще блокират Дунав мост 2 заради нерегламентиран внос

Направена е протестна подписка, в която са се включили около 100 души

Зеленчукопроизводители от Видин и близките села смятат да блокират Дунав мост 2, ако в срок от една седмица властите не вземат мерки срещу нерегламентирания внос, съобщи Агенция "Фокус".

Направихме протест на зеленчукопроизводителите и овощарите в област Видин, защото след пускането на Дунав мост 2 нашите продажби свършиха, коментира Милена Димитрова, производител от село Гомотарци. Според нея по това време на годината цените на доматите никога не са били толкова ниски.

Производството е закъсняло заради лошото време, но производителите са очаквали да продадат продукцията си на реалната цена. "Това не стана. Нашите домати залежават, защото има безразборен внос на румънски плодове и зеленчуци по Дунав мост 2. Продават се на безценица от амбулантни търговци без регистрации, без осигуровки, без права да продават, без никакви данъци и такси", коментира Милена Димитрова.

Зеленчукопроизводителите от Видин и близките села Гомотарци, Капитановци и Кутово са изпратили жалби до 9 институции – РУП-Видин, РЗИ, ОДБХ, НАП, митницата, общината, областната администрация ДФ "Земеделие" и общинска дирекция "Земеделие". Писмо е изпратено до министъра на земеделието и храните. Направена е протестна подписка, в която са се включили около 100 души. На всяка маса на видинския пазар има табела с надпис "Протест на производителите".

В Румъния доматите на едро се продават за 20 стотинки. Цената е толкова ниска, защото субсидията на килограм е 65 евроцента, обясняват производителите. В България може да има субсидия, като на килограм домати евентуално ще се дават 18 стотинки, които според фермерите не покриват разходите за семена. 

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България също готви национален протест, който е насрочен за 11 юли в София и на три ГКПП. Според бранша правителството не е успяло да защити интересите на тютюнопроизводителите за европейско субсидиране. По този повод представители на асоциацията ще се срещнат с председателя на Комисията по земеделие в парламента проф. Светла Бъчварова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.