1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводителите – притиснати от сивия сектор и високата себестойност на продукцията

Зеленчукопроизводителите – притиснати от сивия сектор и високата себестойност на продукцията

Няколко министерства на земеделието обещават, но само на думи

Отглеждаме най-скъпите зеленчуци. Това каза в Дупница Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциацията на картофопроизводителите. Според него всички консумативи – семена, торове, препарати за растителна защита, са непосилни за работещите в бранша. Венцислав Каймаканов коментира, че цената на водата, която се плаща за поливане, е твърде висока. „Плащам 0,52 лв. на кубик вода за поливане. Когато го кажа на колегите от чужбина, те се хващат за главата. За сравнение, в Гоце Делчев плащат за течаща вода 0,26 лв. на кубик, а веднага след тях тази вода минава към Солун и там поливат със същата вода, която идва от нашия Балкан, плащайки десет пъти по-ниски цени.“

Няколко министерства на земеделието в началото обещават да обърнат внимание на сектора, но само на думи, коментира Каймаканов. „Кабинетът Орешарски беше най-слабият до момента. Отидоха с едни собствени задачи, които си ги изпълниха, а за останалото не ставаше дума. Ако ми посочите политик, който в близките месеци е споменавал думата земеделие, обещавам публично да се извиня. Ние се надявахме да бъдем подпомогнати, като колегите от другите европейски държави. Ние сме на ръба на унищожаването. Ако на някоя чужда специална служба беше наредено да унищожи българското земеделие, нямаше да има такъв успех, който постигнаха нашите управляващи“, беше лаконичен председателят на браншовата асоциация.

По думите му неведнъж са провеждани заседания с представители, имащи отношение към сивия сектор, но според него това е умишлено бездействие. „Необходимите такси не се взимат, една пета от тази такса, която е нужно да бъде взета от компетентните власти и се даде на нас, ние ще бъдем много доволни”, посочи Каймаканов.

Добивите от картофи тази година са значително по-ниски, като на места са под 2 тона от дка. Независимо от това, цената няма да се покачи. Запазват се нивата около 0,50-0,60 лв./кг. Поскъпването идва от вноса. Идващите от Полша картофи са с много ниско качество и това подбива цените на българския пазар.
„Около 400 000-450 000 тона са необходими за пазара. Но ние ще продадем не повече от 100 000-150 000 т. Всичко останало ще бъде внос“, коментира Каймаканов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.