1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътва 2011 ще оправдае ли очакванията?

Жътва 2011 ще оправдае ли очакванията?

Количеството ще е достатъчно, надяваме се – и качеството!

Жътва 2011 започна! Символичния ѝ старт даде самият земеделски министър Мирослав Найденов, който заедно с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ подкара чисто нов комбайн край добруджанското село Божурец. Според министъра тазгодишната реколта се очаква да бъде по-голяма от миналата година – около 3.9 млн. тона пшеница и още около 700 хил. тона ечемик. Найденов прогнозира, че пшеницата ще е с добро качество и ще отговаря на изискванията на стандарта за хляб „България“, а и ще бъде достатъчно за него. Другата добра новина е, че Русия е отворила пазара си за зърно и затова тази година не се очаква нов ценови шок.

Според асоциацията на зърнопроизводителите обаче, тазгодишната жътва ще е с 5% по-малко от миналогодишната, като количеството пшеница според тях ще между 3.6 и 3.7 млн. тона. Фермерите са изчислили, че добивът от пшеницата ще е около 350-360 кг от декар. Шефът на браншовата организация Радослав Христов също очаква качеството на зърното да бъде добро. Пред Дарик той успокои, че зърненият баланс няма да бъде застрашен, както и че се очаква хлябът да поскъпне, защото и цените на пшеницата ще бъдат приблизително като миналогодишните. Годишното потребление на пшеница е 2 милиона тона, т.е. при тези разчети пак ще останат около 1.7 млн. тона за износ.

Жътвата започна по време на необичайно хладното и дъждовно време, което се беше настанило в региона в началото на юли. Може би затова и над половината (58 на сто) от гласувалите в седмичната анкета на Agro.bg са отговорили с известно притеснение на въпроса „Добивите от тазгодишната реколта от пшеница ще оправдаят ли очакванията на стопаните?“: ако времето не се оправи, може това да попречи на жътвата или зърното да се развали.  Слава Богу, времето се оправи и лятото най-сетне наистина дойде. И да се надяваме, че няма да ни поднася повече такива изненади. Според точно една четвърт от гласувалите пък, очакванията за реколта 2011 ще се оправдаят, защото паднаха достатъчно дъждове и условията бяха благоприятни. А 17 на сто са гласували за отговора, че очакванията са реалистични, още повече, че според някои прогнози са за по-малки добиви от миналогодишните.

Всъщност, ако погледнем реално на нещата, наистина причина да не се оправдаят очакванията за новата реколта няма. Остава и зърното наистина да е с добро качество, за да има от какво хлебопроизводителите да правят насъщния по новия стандарт „България“ и да можем да купуваме хляб от истинска хлебна пшеница, а не, както вече свикнахме – направен от фуражна с подобрители. Или да не се налага качественото зърно да си го внасяме отвън.


                                                                            Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.