1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Женска работа ли е доенето

Женска работа ли е доенето

Все още е нисък делът на младите жени във фермите

Кой дои кравите в млечните ферми? Онлайн проучване във Франция се опитва да отговори на този въпрос.

Проучването е направено сред 647 респонденти в края на януари. Клишето "жената дои кравите, докато мъжът се грижи за храненето на животните", е остаряло. Оказва се, че най-често доенето се извършва от мъжете (40%), при жените този процент е 21. В една от пет ферми (19%) тази рутинна работа се извършва по равно както от мъжете, така и от жените. Според проучването жените присъстват много активно във всички дейности в млечните ферми. Те са начело на 167 хиляди земеделски стопанства със среден размер от 89 хектара.

Все още остава обаче нисък делът на младите жени във фермите - според статистика от 2010 г. за мястото на жените в съвременния селскостопански свят, жените под 40 години са само 14% от всички, които ръководят селскостопански бизнес или са съдружници във фермите. В специализираните млечни ферми тези млади земеделски производителки представляват 17% от жените начело на стопанството. Тази цифра е почти два пъти по-висока в стопанствата за овце и кози.

През последните години роботите навлизат много бързо в стопанствата – те вече се използват в 20 % от млечните ферми, показва проучването. Преди две години – март 2013, г. този процент е бил 15 сред производителите на мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.