1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдни асоциации настояват да има втори прием за обезщетения заради „синия език“

Животновъдни асоциации настояват да има втори прием за обезщетения заради „синия език“

Срокът за подаване на заявления изтича на 2 октомври

До края на годината да има втори прием на заявления за обезщетения за починали от „син език“ животни искат животновъдите у нас. Първият прием изтича на 2 октомври. Овцевъдите припомнят, че час по-скоро трябва да се изпрати заявка в Брюксел за закупуване на ваксина против болестта.

Подаването на заявления с краен срок 2 октомври - за форсмажорни обстоятелства, при които фермерите могат да заявят загубените животни в следствие на болестта „син език“ трябва да се разглежда като първи етап от подпомагането на животновъдите у нас. Това заяви за Агро ТВ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Синапов е притеснен, че на заседание на Министерския съвет все още не е гласувано искането на България към Брюксел за закупуване на ваксини.

Срокът за подаване на заявления, който изтича на 2 октомври няма как да бъде коректен, заяви от своя страна Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Според него трябва да се вземе предвид фактът, че „синият език“ е в динамика, а инкубационният период на болестта е от 6 до 12 дни. Освен това, кръвните проби се изготвят в рамките на 1 месец и това допълнително прави картината неясна.

Затова е логично до края на годината да бъде определен още един прием на заявления за обезщетения за форсмажорни обстоятелства – заради загубите на фермерите от „синия език“, смята шефът на овцевъдите у нас. „Няма фермер, който да иска животните му да умират, за да бъде обезщетен за това“, категоричен е Бисер Чилингиров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.