1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Африка застрашена от втора вълна нападение от скакалци

Африка застрашена от втора вълна нападение от скакалци

Това може да изложи на глад повече от 39 милиона души в региона

Страните на Сомалийския полуостров, познат и като Африканския рог, са заплашени от нова вълна скакалци, тъй като в момента е размножителният период на насекомите. Има риск от загуба на реколтата в държави като Етиопия, Сомалия и Кения, предупреждават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
 
От ФАО изтъкват, че ново нашествие на скакалци може да изложи на глад повече от 39 милиона души в региона, който освен Източна Африка обхваща и части от Арабския полуостров. 
 
През последните няколко месеца ФАО успя да се пребори със скакалците на площ от милион и 300 хиляди хектара в Сомалия, но насекомите продължават да се множат и да завземат нови територии. В момента най-засегнати са 15 административни области в северна и централна Кения, където живеят близо два милиона души. Експертите очакват ситуацията да се влоши още повече през март и в началото на април, когато се излюпва новото поколение. 
 
В Кения най-силно ще пострадат животновъдите, много от които все още са номади. През последните години страната беше жертва на суши и наводнения, а през 2020-та беше нападната от първата вълна скакалци, която унищожи и малкото останали пасища. 
 
В опит да смекчат ситуацията, редица хуманитарни организации подкрепят кенийските фермери с пари в брой, посевни материали и консултации за по-ефективно селско стопанство. От ФАО призовават международната общност да отпусне средства за препарати за борба със скакалците и за гориво за самолетите, които пръскат от въздуха.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.