1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Българските производители отчитат увеличено търсене на безсеменни дини през 2021 г.

Българските производители отчитат увеличено търсене на безсеменни дини през 2021 г.

В последните години постепенно достигат до добро съотношение между цената и качеството на плода

В разгара на лятото, много от нас намират спасение в свежестта на динята. Разнообразието на пазара вече предлага българско производство и на иновативните безсеменни сортове. Техните подобрени вкусови качества и удобството на консумацията се оценяват и от производителите, и от потребителите в България.

Безсеменните дини са хибридни растения, резултат от контролираното опрашване на специфични мъжки и женски цветове, за да се получат определени желани характеристики – плод без семки.  Липсата на познатите ни големи черни семки ги прави по-подходящи за приготвяне на различни рецепти за салати, разхладителни напитки и летни коктейли. Предпочитани са и от родителите, които могат по-спокойно да ги дават на малки деца.

Сред причините за по-високата им пазарна цена в сравнение с традиционните сортове са по-доброто качество на плодовете и по-големите разходи за производство. Безсеменните дини са с повишена чувствителност към климатичните условия, а отглеждането им изисква по-високо ниво на технологиите. Въпреки това, в последните години българските земеделци постепенно достигат до добро съотношение между цената и качеството на плода.

дини Морена

Цветан Хубенов и Пламен Янчев наблюдават устойчиво повишаване на интереса към новите сортове сред българските потребители. Цветан Хубенов е управител на компания за производство и дистрибуция на български плодове и зеленчуци. В неговото стопанство се  произвеждат безсеменни дини от сорта Морена. Той започва да отглежда този сорт с отличителна тъмнозелена кора преди няколко години. Стартира с 20 декара градини в районите на Любимец и Стамболийски, които постепенно се увеличават и през 2021 г. достигат 180 декара. Дините без семки отдавна са популярни на запад, като в Испания и САЩ заемат около 80% от общия дял продажби. До 2020 г. 80% от продукцията на Цветан също е изнесена за Централна Европа, но тази година се наблюдава увеличение на търсенето и в България. Над 30% от произведените през 2021 г. плодове от дини Морена остават за местния пазар и вече могат да бъдат намерени от потребителите в четири от големите вериги хранителни магазини у нас.

дини морена

Пламен Янчев започва производството на безсеменни дини експериментално през 2014 г. в стопанството си в Долни Дъбник, като резултат от постоянното търсене на иновации и нововъведения в технологията и сортовото разнообразие. Пламен произвежда дини сорт Ред Джаспър, чиито плодове се познават по бледозелената кора с тънки тъмнозелени ивици, подобни на тигрова украса. Продукцията му се реализира изцяло на българския пазар. Той споделя наблюденията на Цветан Хубенов относно повишеното търсене на български дини без семки у нас. Това е причината през 2021 г. да увеличи с 50% площите за производство на иновативния сорт, които вече са около 80 декара.

Нарастващият стремеж към поддържане на здравословен начин на живот извежда динята на челно място в менюто ни за лятото. Освен освежаващия си сладък вкус, тя ни носи и голямо количество витамини и антиоксиданти. Удобството от липсата на големи черни семки, подобрените вкусови качества и наличието на разнообразие от безсеменни сортове, произведени в България, ги прави предпочитан избор на все повече хора у нас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.